Description, keywords, robots, charset...

Az úgynevezett Meta tag-ok a HTML oldal HEAD szekciójában szerepelhetnek, az oldallal kapcsolatos háttérinformációkat hivatottak megadni, melyek az információ-kezelő rendszerek számára tennék könnyebbé az oldal besorolását. A közhiedelemmel ellentétben azonban a keresőre optimizálás szempontjából nem különösebben fontosak a Meta tagok, bár a Google kereső az utóbbi időben hajlamos a Találati rangsorban megjeleníteni a description meta tag-ot, ha szerepel benne az egyik keresett kulcsszó; különösen akkor, ha a Kereső-kifejezés egyébként nem található a Szövegtörzsben.

Az alábbiakban csak a legfontosabb tagokról esik szó. Aki tudományos, részletes leírást akar róluk, az látogasson el a http://en.wikipedia.org/wiki/Meta_element oldalra

Karakterkészlet megadása

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8"> (UFT-8 kódolás)

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=ISO-8859-2"> (Latin-2 kódolás)

Különösen UTF-8 Karakterkódolás használata esetén kell megadni az oldal kódlapját, különben a keresőoldalak rosszul indexelik be a tartalmat: minden ékezetes betű helyett két furcsa karaktert megjelenítve.

Description és a Keywords tagok

<meta name="description" content="Oldal leírása...">

<meta name="keywords" content="Kulcsszavak listája vesszővel elválasztva...">

Eredetileg a weblapok leírására és besorolásuk megkönnyítésére találták ki. A description tag-ban elég egy-két mondatban tömören összefoglalni az oldal tartalmát, a keywords-ben meg maximum 10-12 kulcsszót szerepeltessünk. Mivel a látogatók előtt rejtve maradnak, ezért a weblapok létrehozói gyakran estek túlzásba, teletömve mindenféle oda nem illő dolgokkal ezeket az elemeket. Emiatt a modern kereső programok bár beindexelik, de valószínűleg túl nagy jelentőséget nem tulajdonítanak a META elemeknek. Kivétel ezalól a Description meta elem Meta leírás, melynek a Google kereső fontosságot tulajdonít: gyakran ugyanis ez az elem jelenik meg a találati rangsorokban szereplő kivonatokban (kiváltképp, ha a leírás tartalmazza a keresett kulcsszavak egyikét). További információk a Meta leírás bejegyzésben találhatóak.

Robots meta tag:

<meta name="robots" content="all | none | index | noindex | follow | nofollow">

A Keresőrobotok mûködését szabályozó meta tag, mely meghatározza, hogy hogyan indexeljék (vagy hogyan ne indexeljék) be az oldalt a robotok. Az alapértelmezett az all, ekkor minden beindexelhető. Az index azt jelenti, hogy az adott oldal beindexelhető, a follow pedig azt, hogy az oldalon található linkek követhetőek. A none, noindex, nofollow értelemszerűen ennek az ellentétét jelenti. ( Ha csak a noindex van megadva, akkor az oldal nem beindexelhető, a rajta levő linkek azonban követhetőek. ) Mindezek mellett a robots.txt fájl segítségével is elérhetjük a kívánt hatást. Bővebben a http://www.robotstxt.org/wc/exclusion.html oldalon lehet olvasni a lehetőségekről.

Egyéb meta tag-ok

Még számtalan egyéb meta tag létezik, de a kereső-optimalizálás szempotjából abszolút nincsen gyakorlati jelentőségük.

subtopics:


comments:

Google kijelzi, ha kulcsszót talált a Description META tag-ban --kaixo, Fri, 01 Apr 2005 03:18:06 -0800 reply
Laca7 jelezte, hogy talált olyan oldalt, ahol a Google nemcsak hogy kiírta a Description META tag tartalmát, hanem még ki is emelte a benne megtalált kulcsszót. A tag 16 szóból és 160 karakterből állt, a html oldal BODY-jában csak egy árva link szerepelt, ezenkívűl semmilyen más elem nem volt a BODY-ban. Az oldal egy FRAMESET része, tehát a Google az SRC típusú linkeket (= kereteket) is beindexeli.

A Google ügyes. -- Wed, 01 Mar 2006 04:50:54 -0600 reply
A Google sokszor a DESCRIPTION tag tartalmát teszi oda rövid leírásként a találathoz, ezért érdemes ezt jól (és tényleg röviden) kitölteni. Mindenhol hosszú, ezért egy kétsoros fel fog tűnni, és rádkattintanak.

Az már senkit nem érdekel mostanában, hogy mennyire vagy elöl a keresésben, inkább hogy amikor valaki ránéz a találati listára, akkor melyikre mondja azt, hogy na, ez kábé arról szól, amit kerestem. Az első húszban érdemes benne lenni, de csak azért, mert 1-2 oldalnyi találatban már biztosan elkattint valahová a csávó.

Ja, és az oldal tartalmát felesleges ismétlődő kifejezésekkel szénné bombázni. A Google tényleg okos, és úgyis annak alapján helyez, hogy hányan linkelnek rád más oldalakról, meg hogy azok milyen kvalitásúak.

Re: A Google ügyes. --kaixo, Wed, 01 Mar 2006 05:55:30 -0600 reply
Köszi: beírtam ide is, amit a Találati rangsorról szóló oldalon már említettem, ti. hogy a Description Tag olykor meg szokott jelenni a Google találati listákban.

Azzal viszont nagyon nem értek egyet, hogy senkit sem érdekel a helyezés: igenis, nagyon sokat számít egy oldal látogatottságában. Részleteket lásd: Top 10 pozíció

Üdv: JJózsef

META a BODY reszben -- Mon, 11 Sep 2006 23:28:51 -0500 reply
Van olyan oldal, amit PHP rak ossze. Van egy keret (ebben van ugye a HEAD resz) es vannak kicsi HTML fajlok. En a kicsi HTML fajlokba szeretnek beletenni META tagokat, mindegyikbe sajat secriptiont es keywordst. Ezt megtehetem? Vagyis ha megteszem ezt is erzekeli a google, mivel nem a HEADban? lesznek ezek.

Igy fog kinezni a bongeszoben:

head ... /head

body - menu es design - - behivott html fajl amiben a van /body

Re: META a BODY reszben --OldalGazda, Tue, 12 Sep 2006 01:37:07 -0500 reply
Nem tudom, pontosan mekkora a toleranciája az egyes keresőknek a hibás HTML kódok iránt. Próbáld ki, de ne legyenek túlzott elvárásaid ezzel a megoldással kapcsolatban, mert alapjában véve rossz.

Description, keywords, robots, charset... -- Sat, 16 Dec 2006 04:03:00 -0500 reply
Sajnos a link már nem él:http://vancouver-webpages.com/META/

http://www.dinamicwebsite.com

Description, keywords, robots, charset... --OldalGazda, Sat, 16 Dec 2006 11:50:26 -0500 reply
Köszi a jelzést, kivettem és betettem helyette egy másikat. Üdv: JJózsef

Meta használat! --fapapucs, Thu, 30 Aug 2007 06:30:13 -0400 reply
Lehet nagy idiótaságot kérdezek de ezt a 2 metát lehet egyszerre használni?

Meta használat ujra --fapapucs, Thu, 30 Aug 2007 06:32:53 -0400 reply
Nem ment át jól így ujra kérdem :) Lehet nagy idiótaságot kérdezek de ezt a 2 metát lehet egyszerre használni? meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8 (UFT-8 kódolás) meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=ISO-8859-2 (Latin-2 kódolás)

Mivel a kereső rossz karakterekkel jeleníti meg a keresési találatban! Jelenleg: a latin-2 van bent!

kódolás --CsillagPor?, Thu, 30 Aug 2007 07:47:58 -0400 reply
böngészö letöltése, képszerkesztÅ‘ letöltése Nem hiszem, hogy ezeket bárki így írta be, mégis rátalált A kereső. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy gondolom a keresési találatban sem azok vannak, akik úgy írták be, hanem rendesen ahogy kell, csak így jeleníti meg a ... nem tudom hol nézted. Kétféleképp pedig hogyan kódolná bármi, mikor melyiket használná, akár a böngésző, akár a kereső?

RE: Meta használat ujra -- Wed, 05 Sep 2007 17:07:10 -0400 reply
Nem idiótaság, csak nem érted a lényegét a kétfajta kódolásnak. Az UTF-8 esetén minden ékezetes karakter két karakterrel van kódolva (ha latin-2-ben nézed, akkor ilyesmit látsz: böngészö letöltése), latin-2 esetében pedig az ékezetes karakterek is egy karakterrel (egy bájttal) vannak megadva, aminek ráadásul az utf-8 esetén nagyon leegyszerűsítve nincs értelme (ha utf-8-ban nézed a latin-2-őt, akkor ilyesmit látsz: b?ng?sz? let?kt?se). Szerintem nézz utána a wikipédiában, mert nem egyszerű megérteni, de ha egyszer megvan, akkor az tök jó érzés, és hasznos is :)

Hogy néz ki a jó Description Meta tag a Google szerint --OldalGazda, Fri, 05 Oct 2007 15:42:35 -0400 reply
http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2007/09/improve-snippets-with-meta-description.html

A Google webmaster central blogban arról írnak, hogy miért fontos a Google számára a meta description elem, és hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni a jó meta tag megírásakor.

Info forditas kerese -- Sat, 06 Oct 2007 02:48:50 -0400 reply
Ezt a Meta tanacsokat nem tudna valaki leforditai, illetve megirni a legfontosabbakat?

Re: Info forditas kerese --OldalGazda, Tue, 23 Oct 2007 05:22:20 -0400 reply
Beletelt egy kis időbe, míg eljutottam hozzá, de most akkor nyitottam egy új bejegyzést Meta leírás néven, ahol összefoglaltam a legfontosabb dolgokat, amiket ebben a hivatalos bejegyzésben megemlítettek.

Meta tagok jelentősége -- Sat, 27 Oct 2007 11:04:01 -0400 reply
Nekem a meta tagok miatt lett 29. helyezésből 5. a weboldalam :) Szóvcal sokat számít...

Re: Meta tagok jelentősége -- Sat, 27 Oct 2007 12:23:59 -0400 reply
Tényleg? És honnan tudod ezt ilyen biztosan?

Re: Meta tagok jelentősége -- Sat, 27 Oct 2007 13:43:58 -0400 reply
És egy oldalból áll a weboldalad? Vagy mindegyik oldala a 29. volt? A meta tag-eknek van jelentősége. Pontosan annyi mint a másik mondjuk 100 összetevőnek a SEO szempontjából.

Melyiket szabad és melyiket nem? -- Wed, 21 Nov 2007 17:03:40 -0500 reply
Hello! Olvastam, hogy "pár perc/óra" alatt indexelve let xyz oldal!Nálam nem tapasztalható íly csodás megnyilvánulás.Azt szeretném megtudni, hogy, ha én AdSense szimpatizáns vagyok, akkor milyen meta-tagokat használhatok a robotok manipulálása céljából, hogy ne sértsek bizonyos pontokat! Pl. revisit, vagy follow all,ilyeneket...Köszke a válaszért!Üdv

Vá: Melyiket szabad és melyiket nem? --OldalGazda, Fri, 23 Nov 2007 03:52:01 -0500 reply
Inkább ne használd ezeket a Meta tagokat, előnyük nincsen, de ha mondjuk elírod a robots meta tagot, akkor lehetnek problémáid a Keresőrobotokkal, mert kitilthatod őket véletlenül.

Re:Vá: Melyiket szabad és melyiket nem? -- Fri, 23 Nov 2007 07:08:28 -0500 reply
Köszönöm szépen.Majd jól odafigyelek amijor írom!Bár a robots-osokat ki szoktam hagynni.:)

code --CsillagPor?, Fri, 23 Nov 2007 17:54:26 -0500 reply
Nem tudom ezt hová írjam... tehát ide. Egy érdekes dologra lettem ma figyelmes. Ha a Gugliba beírom valamelyik, mondjuk a 200 -as válaszkódot akkor rengeteg, az Apache-al alapban felkerülő Webalizert találok. Tehát amik nincsenek elrejtve a keresők elől és ott vannak a tárhelyeken. Ha beírom pl. hogy : Code 200, egy csomó ilyet találok, vagy konkrétan: code 200 mek.oszk.hu, akkor megtudhatom a Magyar Elektronikus Könyvtár mai látogatóinak a számát, vagy akármit amire képes ez a nem éppen teljeskörű statisztikai rendszer. Hát... ennyi.

Üdv.

UI: Ha jobban körülnézünk, megtudhatjuk, hogy a MEK-nél Kurázsi mama és gyermekei a legnépszerűbb, hangoskönyv fomában (mp3) és a második a FENG-SHUI :-).

Re: code --OldalGazda, Mon, 26 Nov 2007 07:26:16 -0500 reply
Az AWStats és a Webalizer bejegyzésekben is találhatsz még ötleteket arra nézve, hogy hogyan találhatsz meg publikus weboldal statisztikákat a google-ben...

Meta kódok -- Sat, 28 Jun 2008 16:02:11 -0400 reply
Szia!Első honlapom próbálgatom szerkeszteni.Beágyaztam a kódsorokat frontpage segítségével.5 keresőszót is beírtam neki de a google csak nem találja.A célom nem az hogy az első oldalon szerepeljek,hanem megfelelő szavak beírásakor kidobja találatnak a honlapot.Mi lehet a hiba?toroktibi@citromail.hu

html felbontás optimalizálás -- Fri, 15 Aug 2008 07:18:30 -0400 reply
Hello! Szeretném megkérdezni hogy lehet az megoldani hogy az oldalam ne torzuljon különböző felbontások alatt? 1024*768 ra kellene optimalizálni? Vagy hogy lehet az megoldani hogy az oldalt ugyan úgy lássa a 1400*xx felbontás is és a 1024*768 id és ne legyen csúnya? Köszi gabikah

válasz gabikah-nak -- Fri, 15 Aug 2008 07:45:51 -0400 reply
Szia!

Tegyük fel, hogy az oldal teljes tartalma egyetlen külső DIV tag-en belül van. Ha készítesz egy stíluslapot amiben beállítasz egy szelektort a DIV tag magasságára ill. szélességére (mondjuk hogy beleférjen az 1024-be legyen a szélessége 980px és így még hagytunk elég helyet a függőleges görgetősávnak is), akkor elvileg és gyakorlatilag is fix szélességű lesz az oldal. A magasságot akár be sem kell állítani, de persze be lehet ezt is. Ennél a megoldásnál, ha átméretezed a böngészőablakot és annak szélessége kevesebb lesz, mint a beállított 980 pixel, akkor megjelenik a vízszintes görgetősáv is. De az oldalad mérete fixen ragaszkodni fog ahhoz, amit beállítottál.

A pixeles érték helyett megadhatsz százalékot is. Így az oldal szélessége mindig a böngészőablak látható méretéhez igazodik, bárhogyan is méretezed a böngészőablakot.

Ez egy megoldás lehet, de persze vannak más megoldások is.

Üdv: Charcharodon

html felbontás optimalizálás -- Fri, 15 Aug 2008 07:53:21 -0400 reply
Még egy dolog. Azt kérdezed, hogy 1024 x 768-ra kell-e optimalizálni. Tulajdonképpen lehet erre a felbontásra optimalizálni. A 800x600-as felbontás egyre inkább kezd eltűnni, de azért biztosan vannak még olyanok is, akik ilyen felbontás mellett böngésznek. Nekik legfeljebb scrollozni fog a weboldal :)

Ha lényeges szempont az oldal mérete, akkor érdemes lehet feltünteni az oldaladon, hogy minimum milyen felbontás ajánlott.

Miért van? -- Tue, 09 Sep 2008 14:14:34 -0400 reply
Segítsetek! Miért van az ha egy PHP oldalt akarok szerkeszteni a nyelvezete közép európai. Mihelyt bele akarok írni és lementem akkor átírja a nyelvét UTF–8-ra ez miért van ? Hogyan tudom elérni, hogy közép európai nyelven maradjon.köszi.

Miért van? -- Tue, 09 Sep 2008 14:15:15 -0400 reply
Segítsetek! Miért van az ha egy PHP oldalt akarok szerkeszteni a nyelvezete közép európai. Mihelyt bele akarok írni és lementem akkor átírja a nyelvét UTF–8-ra ez miért van ? Hogyan tudom elérni, hogy közép európai nyelven maradjon.köszi.

re: Miért van? -- Tue, 09 Sep 2008 14:47:30 -0400 reply
Ez valószínűleg a szerkesztő programod miatt van, annak valamilyen alapértelmezése. Vagy eleve abban van csinálva (UTF-8) és szintén beállítás miatt automatikusan felismeri az eredeti kódolást. Szerkeszd notepad-ben! Na persze ha tényleg UTF-8, akkor érdekesen fog kinézni :-).

Miért van? -- Tue, 09 Sep 2008 15:47:08 -0400 reply
:-) Igen . UTF-8 -ban van szerkesztve. Át kell írnom mindent.Köszi!

miért van??? -- Thu, 11 Sep 2008 02:58:07 -0400 reply
Mi miért? Mibe írod? Mi menti le? Mibe akarsz bele írni??? Mi írja át a "nyelvét"? A kérdést fogalmazd már meg légyszi rendesen! Akkor lehet segítséget is fogsz kapni. Hihetetlen!

re: miért van??? -- Thu, 11 Sep 2008 03:23:20 -0400 reply
Mi a bajod?! Már meg van oldva, mint látod valaki azért csak megoldotta így is. Pihenjél!

Miért van? -- Thu, 11 Sep 2008 15:09:55 -0400 reply
Köszi! Most már megy minden rendesen. Átírtam a szöveget. Most visszont nem érem el az FTP tárhelyemet :-( Kapcsolat hivási hiba.

... -- Fri, 17 Oct 2008 04:17:37 -0400 reply
helló! egy sima html oldalról van szó így kezdődik: ... viszont ez nekem nem állítja be a böngészőt utf-8-ra ha megnézem a kódolást a böngészőben, akkor latin-1-en áll ha átállítom a böngészőben a kódolást utf-8ra akkor jól jelennek meg az ékezetes karakterek a html file-ban a kódolás utf-8

... -- Fri, 17 Oct 2008 04:19:34 -0400 reply
na a lényeget nem mutatja. szval a charset:

content="text/html; charset=UTF-8"

Lehet javítani META-t? -- Wed, 06 May 2009 13:06:33 -0400 reply
Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges e a META tagok javítása, mert én módosítottam de a google még mindig a regit mutatja és használaj már több hónapja....

Lehet javítani META-t? --tutilusz, Wed, 06 May 2009 13:12:07 -0400 reply
Elfelejtettem regelni :)

fiberhost.hu/hosting.php -- Sun, 26 Jul 2009 06:56:29 -0400 reply
Engem azért érdekel mennyire vagyok elől a sorban.

Indexelés -- Tue, 11 Nov 2014 02:25:01 -0500 reply
Szia! Szeretném megkérdezni, hogy miért nem azt a szöveget indexeli a google a descriptionban, ami az oldalon található? Olyan szöveget indexel ami nem is látható a weboldalon.

Köszi.


Google
 

A webni.innen.hu nyugdíjba vonult, hozzászólások letiltva.