Splog - szemét generálása weblog segítségével

Spam blognak, vagy Splognak hívják azokat blogokat, melyeket gazdája automatizált módon tölt fel információval, ami gyakorlatilag szemét. Származhat ez RSSAbrakokból, Google Alerts e-mailokból, stb. Elterjedésük egyes vizsgálatok szerint hatalmas méretet öltött például a Blogspot oldalain, ahol akár a blogok 40-60 százalékát is az ilyen szemét teheti ki. Elterjedésük oka az, hogy rendkívül egyszerűen, költség nélkül létrehozhatóak, és feltöltésük aakár e-mail segítségével is lehetséges, ami tág teret nyit az automatizált megoldásoknak.

Harc a spam blogok ellen

http://www.kailashnadh.name/docs/spam_blog/spamblog_hypothesis.html

A fenti oldalon leírást találhatunk a szemétblogok általános jellemzőiről, az ellenük való küzdelem lehetőségeiről.

Spamblog határeset

Vannak olyan blogok, melyek első látásra spamblognak nézhetnek ki, azonban van funkciójuk: Ilyen határeset például a http://webkettes.blogspot.com/ címen üzemelő blog, mely automatikusan töltődik fel a webni.innen.hu új oldalainak és hozzászólásainak tartalmával. Első látásra ez sima tartalom-duplikálásnak tűnhet, azoban mivel az itteni tartalom folyamatosan változik, az aktualitását vesztett hozzászólások törlődnek, ezért ez az oldal az archívum szerepét tölti be.

Blogspot: több spam, mint bármi más

http://blog.outer-court.com/archive/2005-08-29-n40.html : Leírás arról, hogy véletlenszerűen felkínált blogok között mennyi volt az, amit Web spamnak lehet nyilvánítani.

OldalGazda: A Blogger automatikusan képes detektálni a spamblog gyanús eseteket. Történt például, hogy Komment spam támadás érte ezt az oldalt, és mivel az összes hozzászólás automatikusan továbbításra került a blogger által üzemeltetett http://webkettes.blogspot.com/ oldalra, ezért egyes esetekben visszaküldte a rendszer a levelet, egy idő után pedig az automatikusan továbbított bejegyzések csak Draft, tehát vázlat állapotban kerültek a rendszerbe, ami azt jelentette, hogy csak a captcha-k, tehát a furcsa képekben kijelzett karakterek begépelésével, egyenként lehetett publikálni az amúgy magától bekerült bejegyzéseket. Az egyik ilyen captcha mellett megjelenő kérdőjelre kattintva lehetett kérni az oldal megítélésének, hátrányos megkülönböztetésének megszüntetését. Minderre a kérelem elküldése utáni bő egy héttel került sor, és erről gépi válaszlevél tájékoztatott.


comments:

A hülyéknek van "szerencséje"? -- Wed, 02 Nov 2005 08:28:14 -0600 reply
Hi!

WebSpam-ről vagy miről, csak nem tudom, jó helyre írom-e:

Érdekes jelenség, mindössze a blogunkról, de tanulságos: Kezdeti lelkesedésünkben volt nálunk is 'ömlesztett-szöveg-sok-kulcsszógyanús-kifejezéssel' (akkor még messze nem tudtuk, hogy nem illik!), persze ahogy azt vártuk, nem is történt semmi.

Kivéve a 'Manga pornó' kifejezést, ami először témába illeszkedően fordult elő (=nem Spam-ként), mégis rengetegen 'benéztek'. (Persze hiába, mert nincs ott olyan.) Pár 'lyófej polyénkodós' szöveg után az lett az eredmény, hogy a google No. 1. helyre hozott ki minket - végül már tettem ki egy "visszairányító" linket is. Most már végre elértük a 2. helyet. (Valószínűleg sok monitor előtti %/*!-t begyűjtöttünk ezzel a kecsesen ostoba viccel...)

Ugyanakkor: direkt kipróbáltam a rendkívül lényeges Monoszkóp szóval azt, amit a Manga Pornóval félig-meddig véletlenül - az első 30-at se láttuk vele (mondván: Monoszkópot azért annyian nem keresnek...)

Pedig azt gondolnám, az előbbi kifejezésre sokkal nagyobb a konkurrencia, meg az érdek, hogy megfogják a látogatókat, elvégre jó minőségű Monoszkópot rengeteg helyről ingyen is le lehet tölteni...

Nyugalom, (legjobb tudomásunk szerint) már nem spamelünk! :-)

Tanulság: valamit akkor nagyon nem értek a google lelkivilágából...

Aneninen http://unzervalt.freeblog.hu

A hülyéknek van "szerencséje"? --kaixo, Wed, 02 Nov 2005 10:52:19 -0600 reply
Jó helyre írtad, kb. :) Azért a Tied nagyon messze áll a spam blogtól. Hogy mi lehet a különbség a két különböző kifejezésre elért helyezéseddel kapcsolatban?

Leginkább szerintem itt arról van szó, hogy minél több kulcsszóból áll egy Kereső-kifejezés, annál nagyobb súllyal esik latba a Rangsorolásnál a [Keresés-specifikus fontosság]? és annál kevésbé az Általános fontosság. Másszóval két kulcsszó megfelelő együttállása (manga + pornó) ritkább, mint egy kulcsszó előfordulása (monoszkóp), ezért kevesebb, nagy és sok [Bejövő hivatkozás]?sal rendelkező oldallal kellett "versenyre keljen" a Te PageRank 2-es weboldalad. (monoszkóp 328 oldalon van, "manga pornó" meg csak 108 oldalon :)

Üdv: JJózsef

net-map -- Fri, 25 Apr 2008 14:58:59 -0400 reply
net-map.hu:

"Szerintem a világon az egyik legérdekesebb dolog, az a burkolat. Mert más- és más helyeken alkalmazandó dolog ez a burkolat, és olyan is van, hogy burkolóanyag."

Van benne valami. Lehet, hogy ma este inkább nem dvd-t nézek, hanem burkolatot...

re: net-map -- Fri, 25 Apr 2008 15:14:25 -0400 reply
Mondjuk DVD-t nézni se kutya! Én filmet szoktam... :-)

Én filmet szoktam -- Fri, 25 Apr 2008 16:38:14 -0400 reply
Biztos rádiót sem hallgatsz, csak rádióműsort; és szobanövényt sem locsolsz, csak a virágföldet. Fő a precizitás.

re: Én filmet szoktam -- Sat, 26 Apr 2008 02:46:56 -0400 reply
Naaaa.... Hát ez vicc volt!

Fürdőszoba, használatautó net-map -- Sat, 26 Apr 2008 09:44:16 -0400 reply
Lakásodban nincs fürdőszoba? Márpedig ha nincs fürdőszobád, alighanem büdös leszel, mert a víz sem éri tested rejtett zugait.

Amikor neked szükséged van egy új autóra, nehéz tud lenni tudni, hogy neked melyiket kellene venned. Ha meg tudod engedni magadnak, hogy kapj egy vadonatúj autót, nem igazán túl sok van neked körös-körül aggódnod kellene, amikor ez odajön szerelőkhöz. A legújabb autók jótállásokkal jönnek, úgyhogy aggodalom nélkül tudsz vezetni.

Ez az oldal kimeríthetetlen szórakozásokat kínál.

marketingblog.hu -- Fri, 13 Jun 2008 09:15:49 -0400 reply
körkérdés: marketingblog.hu

Spamblog vagy hasznos gyűjtemény?

re: marketingblog.hu -- Fri, 13 Jun 2008 13:29:07 -0400 reply
Ha nem csak igennel vagy nemmel lehet válaszolni, akkor én úgy gondolom, hogy a készítője sem döntötte még el.


Google
 

A webni.innen.hu nyugdíjba vonult, hozzászólások letiltva.