Weblapok szerkesztését egyszerűsítő rendszerek

A tartalomkezelő rendszer (TKR) olyan, szerveren futó programcsomag, ami lehetővé teszi a tartalom egy távolról elérhető adminisztrációs felület segítségével történő szerkesztését akár a html-hez nem is értő, tapasztalattal nem rendelkező honlaptulajdonosok részére. Angolul CMS-nek (Content Management System) hívják az efféle rendszereket, melyek többek között legenerálják az olyan, kézzel csak robotmunkával elkészíthető részeket, mint a tartalomjegyzék, fejlécek, láblécek, galériák, stb. Emellett a Tárhely kiválasztásara jellemző egyéb szolgáltatásokat is nyújthatnak, mint a hosszászólások és az oldalon történő keresés lehetősége. Különböző felhasználókat azonosítva és hozzájuk különféle jogosultságokat rendelve lehetővé tehetik akár több ember együttes munkáját is.

Mire jók a tartalomkezelők?

A Keresőoptimalizálás szempontjából azért fontosak a tartalomkezelő rendszerek, mert segítségükkel az oldal Értékes tartalommal való feltöltésére koncentrálhatunk, és élhetünk a dinamikus weboldalak minden előnyével anélkül, hogy bármit is programoznunk kellene.

Példák TKR rendszerekre

Ha szeretnél kipróbálni egy egyszerű de nagyszerű tartalomkezelő rendszert mindenféle program installálása, futtatása nélkül, akkor ismerkedj meg a MagyarTiddlyWikivel: http://innen.hu/MagyarTiddlyWiki

Amit most olvasol, az is ilyesféle rendszerrel készült: a Zope platformra épülő Zwiki és Plone hajtja az oldalt.

subtopics:


comments:

php-nuke -- Sun, 15 Apr 2007 18:24:51 -0400 reply
Szia!

A PHP-Nuke keresőoptimalizázlás szempontjából szerencsés választás?

Tibi

RE: php-nuke -- Mon, 16 Apr 2007 10:13:16 -0400 reply
Konkrétan nem tudom, és ezt így nem is nagyon lehetne kijelenteni. Mindenesetre én inkább valami divatosabb, modernebb CMS-t választanék, mint pl. Wordpress, Drupal, Joomla, stb., és nem is feltétlenül az optimalizálás miatt, bár áttételesen, közvetve azt is segítheti, ha egy modernebb tartalomkezelőt használsz, mert a fejlesztők nagyobb valószínűséggel odafigyelnek a keresők igényeire.

Somnium -- Mon, 08 Oct 2007 12:47:46 -0400 reply

cmsaward.hu - legjobb magyarul beszélő tartalomkezelők --OldalGazda, Wed, 28 Nov 2007 10:18:35 -0500 reply
http://cmsaward.hu/

Idézet az oldalról:

"Próbáld ki mielőtt telepíted! Ez az oldal azzal a céllal jött létre, hogy lehetőséged legyen adminisztrátori jogokkal kipróbálni a világ legjobb nyílt forrású, php/mysql alapokon működő tartalomkezelő rendszereit, köztük a magyar fejlesztéseket is"

Zope alapú cuccok sajna nincsenek az oldalon...

php-nuke --JazzBery?, Sun, 02 Dec 2007 05:06:42 -0500 reply
"A PHP-Nuke keresőoptimalizázlás szempontjából szerencsés választás?" A régebben "divatos" nuke-nek már egy kicsit megkopott a fénye, én akkor kezdtem el használni amikor még a fénykorát élte. Több portálom máig is üzemel a cms-el, aránylag sikeresen, GoogleTap? modullal, url rewrite-al. Lehet hogy most mást választanék, de az adatbázisok nagysága miatt az átállás már körülményes lenne. Kicsit erőigényes szerver oldalról, ezért szervergazdák nemigen kedvelik. Persze sokan ott szúrják el, hogy a többszáz modul, blokk, stb... miatt, az amit csak lehet alkalmazok elvet választják. Vannak bizonyos moduluk, amik sérülékenyek lehetnek egy külső támadással szemben...

cmsaward.hu - legjobb magyarul beszélő tartalomkezelők -- Mon, 14 Jan 2008 07:23:32 -0500 reply
Köszi a linket Oldalgazda! Nagyon jó volt kipróbálni a lehetőségeket és egy nap tesztelés eldöntöttem, hogy nekem a wordpressre van szükségem. :) Nagyon jó kis oldal, mindenkinek ajánlom, aki különböző tartalomkezelők közt vacilál!

Flash AS3.0, XML -- Thu, 13 Mar 2008 14:31:21 -0400 reply
Szia. Engem az érdekelne, hogy az ActionScript? 3.0 által nyújtott új lehetőségek (a korábbi Flash-alkalmazásokhoz képest) jelentenek-e valamilyen előnyt, ami segíthet egy flash-es weboldal optimalizálásánál? Esetleg XML-ből, vagy más szöveges fájlból betöltött tartalommal lehet javítani rajta? Igazából az érdekel, hogy ha Flash ActioScript? 3.0-ban programozok meg egy teljes weboldalt, de a weboldal tartalmát (akár egészen a gombok neveiig) be tudom tölteni külső forrásból is, akkor mit célszerű választani? Azt mindenesetre szeretném elkerülni, hogy egy külön html oldalt is kelljen készítenem. Mit javasolsz?

Flash AS3.0, XML --OldalGazda, Thu, 13 Mar 2008 16:10:43 -0400 reply
A teljesen Flashben készült "honlapok" nem honlapok, hanem multimédiás alkalmazások, melyeket történetesen egy weboldalon publikálsz, úgyhogy ne várd tőle, hogy azt értelmes módon weblapként is használhasd, AS3 ide vagy oda. Egyedül az emberi látogatóid fogják weblapként kezelni, de a keresők nem. Vajon hogy miért van, hogy az adobe.com-on olyan kevés flash alapú tartalom található?

MySQL? tárhely -- Thu, 03 Apr 2008 07:49:32 -0400 reply
Van nekem ilyen MySQL? tárhely, szeretnék egy saját fórumot hozzá, csak programozó tud nekem saját fórumot csinálni, vagy vannak megbízható ingyenes fórumok is, amik használhatóak? Köszönöm a infokat!

MySQL? tárhely -- Thu, 03 Apr 2008 10:01:46 -0400 reply
Több ingyenesen letölthető fórumprogram van, pl a phpbb, vagy a simple machines, de vannak tartalomkezelők (pl. Drupal), amelyeknek van beépített fórum funkciója.

MySQL? tárhely -- Thu, 03 Apr 2008 10:07:50 -0400 reply
phpbb - letöltöm, mennyire bonyolult egy nem hozzáértönek a mysql beállítása, egy ilyen fórumon mennyire megbízható a bejegyzések megmaradása, ha bármi gond van, abban az esetben ha van saját mysql tárhely.

MySQL? tárhely -- Thu, 03 Apr 2008 10:13:41 -0400 reply
Nem kell beállítani semmit, csak a tárhelyszolgáltatótól kérdezd meg az adatbázis nevét és a hozzáférési jelszót, erre szükséged lesz a honlap üzembehelyezése során. A szolgáltató elvileg csinál biztonsági mentéseket, kérdezd meg tőle, hogy mi a teendő adatvesztés esetén.

MySQL? tárhely -- Thu, 03 Apr 2008 10:22:09 -0400 reply
phpbb-nek a megbízhatósága mennyire biztos, mitől függ, a tárhelytől, vagy magától a letöltött szoftvertől?

Flash - Honlap -- Tue, 05 Aug 2008 08:15:14 -0400 reply
Nem értek egyet az elöttem szólóval aki azt mondta hogy a keresők nem értelmezik weblapként a flasht. Ez azért nem egészen így van, a flashnek is van kiegészítője például az swfaddress. Amely nagyon is keresőbaráttá teheti a honlapot. Jó ehez külön kell programozni...


Google
 

A webni.innen.hu nyugdíjba vonult, hozzászólások letiltva.