Régebben nem a Google domainneve volt

A http://www.google.hu webcím egészen 2006 júliusáig nem a Google Inc. tulajdona, sem pedig annak magyar leányvállalatáé volt, hanem a Hírek Média és Internet Technológia Kft. rendelkezett felette: a cím közvetlenül a kurzor.hu kereső oldalára irányított át, jelentős mennyiségű látogatót vonzva így erre a keresőoldalra. Mindeközben a Google Magyarország a http://www.google.co.hu címen volt elérhető.

Kissé meglepő módon mindezt a Google kereső egyáltalán nem szankcionálta. A www.google.hu oldal gyakorlatilag második helyen szerepelt a Google kulcsszóra, melyet csak a hivatalos magyar oldal, a http://www.google.co.hu előzött meg. A találati rangsorok a domain értékét is világosan tükrözték: 2005. szeptember A "google.hu" 109000 találati oldallal szerepelt a Google adatbázisában, míg a google.co.hu 145000 találattal. Mindez azt is világosan mutatja, hogy hányan tudják rosszul a kereső magyar felületének webcímét, illetve valószínűleg rengetegen azt gondolhatják a kurzor.hu keresőről, hogy az a Google szolgáltatása (mint azt az alábbi hozzászólások egyike is mutatja).

A google.hu domain története

A Domainnév első tulajdonosa egy fővárosi számítástechnikai bt. volt, amely a 2000-ben végrehajtott domainregisztrációs liberalizációt követően jutott a webcímhez. Alig egy hónap elteltével egy Vianovo nevű portálhoz került domainnév, majd miután lemondtak a címről, két hétig szabadon bejegyezhető lett. Ekkor két magánszemély szerezte meg a címet, majd kétmillió forintért áruba bocsájtotta, mellyel némi sajtóvisszhangot ért el. 2003 márciusában került a Hírek Média és Internet Technológia Kft. tulajdonába ez a rendkívül értékes domainnév. Minderre azért volt lehetőség, mert a Google akkoriban nem élvezett védjegyoltalmat Magyarországon. A kurzor.hu keresőoldala több mint két évig egyszerűen a Google kereső találati listáira irányította át a látogatókat, 2005 májusa-júniusa óta azonban már saját kereső-adatbázisból nyerte a találatokat. Rá egy évre azonban a Google Inc. egy megállapodás keretében tulajdonjogot szerzett a domainnévre, ami 2006 július 11-étől már a google.com oldalra irányít át.

forrás: HWSW - Új tulajdonosnál a google.hu :: http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=20267&count15=1

Egy hasonló eset: google.cz

Másfél hónappal a google.hu megszerzése után a Google Inc. kezelésébe ment át a csehországi Google domain is. Aki kíváncsi rá, hogy hogyan nézett ki a google.cz ezelőtt, látogassa meg a http://www.globalsearch.cz/ oldalt.

A google.cz megszerzése nagyobb fegyverténynek számított a google.hu-nál, mert eddig magyarországi helyzettel ellentétben a Google keresője egyetlen .cz ccTLD alá bejegyzett oldalról sem volt elérhető, cseh nyelven csupán a http://www.google.com/intl/cs/ címen lehetett használni a keresőt.

Talán összefügg a Google közelmúltbeli jogi akcióival, hogy megszűnt a hoogle.hu illetve a magyargoogle.hu címen elérhető, a lapozz.hu keresőre épülő, az eredeti Google keresőre kísértetiesen hasonlító kezelőfelületű szolgáltatás is.


comments:

... -- Wed, 09 Nov 2005 13:33:04 -0600 reply
Én nem rég jottem rá hogy a google magyar oldala a www.google.co.hu! Azt hittem a kurzor és a google ugyanaz, pedig kerestem a találatoknál a képeket, de úgylátom hiába. Legalább most már tudom pontosan, hogy miért a kurzor jön be ha a www.google.hu-t írok a címsorba.

Sajtóközlemény a google.hu átadásáról -- Tue, 11 Jul 2006 02:40:39 -0500 reply
A Hírek Média honlapján az alábbi sajtóközlemény jelent meg:

Sajtóközlemény - 2006. július 11.

A Hírek Média átadta a google.hu domaint A Google szolgáltatása hamarosan elérhetõ lesz a magyar oldalon

Budapest, 2006. július 10. - Megállapodott egymással a google.hu használatának átadásáról a domain nevet eddig használó Hírek Média és Internet Technológiai Kft., illetve a Google Inc. Az egyezség értelmében a google.hu webcímen a jövõben nem a Hírek Média által üzemeltetett Kurzor.hu, hanem a Google saját keresõje lesz elérhetõ.

A Hírek Média és Internet Technológiai Kft. a google.hu domain nevet három éve használta, 2005 óta pedig a címet felkeresõ látogatókat saját honlapjára irányította át.

A július 7-én megkötött egyezség részeként a domain nevet az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) hamarosan átirányítja a Google Inc. keresõjére, a Hírek Média által üzemeltetett Kurzor.hu pedig a www.kurzor.hu webcímen marad elérhetõ.

nagyon helyes -- Tue, 11 Jul 2006 03:08:25 -0500 reply
Végre... Ennek már nagyon itt volt az ideje. Végülis a célt elérte a Kurzor, mert befutott kereső lett. Igaz, ezt nem csak a google.hu doménnek, hanem a jó keresőmotornak is köszönheti. Legalábbis én így gondolom... 'Blendegúz'

Re: nagyon helyes --OldalGazda, Tue, 11 Jul 2006 04:24:27 -0500 reply
Kíváncsi vagyok, hogy mekkora látogatottságcsökkenéssel fog konkrétan járni ez a kurzornak, másszóval hogy mennyire a kurzor szolgáltatásainak minősége, és mennyire a google név vonzotta a látogatókat az oldalra. (Jól megnézem majd a Medián Webauditon...)

látogatottság esés a kurzor.hu-n -- Tue, 11 Jul 2006 04:38:31 -0500 reply
Szerintem törvényszerű, hogy valamelyest vissza fog esni a kurzor látogatottsága, hiszen elveszíthetik azokat, akik a címsorba gépeléssel szokták elérni az oldalt. Viszont nem hinném, hogy emiatt tönkremennek, mert logikus, hogy sokan felvették a kedvencek közé, vagy kezdőlapnak a kurzort.hu-t, ahová át volt irányítva a google.hu domén. Biztos vagyok benne, hogy a "kurzor.hu/stat" felületét a szokottnál jobban fogják védeni az elkövetkezendőkben... ;-)

látogatottság-esés a kurzor.hu-n -- Tue, 11 Jul 2006 04:40:02 -0500 reply
Szerintem törvényszerű, hogy valamelyest vissza fog esni a kurzor látogatottsága, hiszen elveszíthetik azokat, akik a címsorba gépeléssel szokták elérni az oldalt. Viszont nem hinném, hogy emiatt tönkremennek, mert logikus, hogy sokan felvették a kedvencek közé, vagy kezdőlapnak a kurzort.hu-t, ahová át volt irányítva a google.hu domén. Biztos vagyok benne, hogy a "kurzor.hu/stat" felületét a szokottnál jobban fogják védeni az elkövetkezendőkben... ;-) 'Blendegúz'

látogatottság-esés a kurzor.hu-n -- Tue, 11 Jul 2006 04:59:36 -0500 reply
Vissza fog esni egy heuréka, vagy góliát szintre. Gyakorlatilag tönkremennek szerintem, mert a keresőmotor sokkal butább mint a google és nem hiszem, hogy sokan írnák le azt hogy www.kurzor.hu (én most először és utoljára...) Sok ísmerősöm van aki a kurzorra azt hiszi hogy google, mert azt hallotta hogy a google az a tutti, erre beírja hogy www.google.hu, de a jövőben nem a kurzort kapja. Ami a kedvenceket illeti... oprendszer újratelepítések miatt 1 max 2 éven belül ki fog kopni, hiszen kevesen vannak akik a kedvenceket átmentik a következő gépre.

látogatottság-esés a kurzor.hu-n -- Tue, 11 Jul 2006 05:02:03 -0500 reply
Nekem már a google jön a googlén. :-)

egy parazita gyors halála -- Tue, 11 Jul 2006 05:10:20 -0500 reply
Hát igen... Ami eddig szimbiózisnak tűnt, arról gyorsan kiderült, hogy valójában a gazdaszervezet átmeneti türelme volt egy parazitával szemben... A parazita pedig örüljön, hogy eddig szívhatta a gazdaszervezet vérét (mint még oly sokan). 'Blendegúz'

Re: látogatottság-esés a kurzor.hu-n -- Tue, 11 Jul 2006 06:08:39 -0500 reply
Az én DNS-emig még nem csorgott el az infó, úgyhogy nálam még kurzorvilág van. A Hírek Média statisztikái, így a kurzor.hu statisztikái is nyilvánosak, a webaudit.hu oldalon magad is megnézheted. Májusban egymillió ötvenezer volt a havi látogatószám, és a megelőző hónapokban is hasonló szinten állt az oldal. Én sem jósolok túl sok esélyt a kurzornak a nála sokkalta jobb tango.hu és a vele nem egy kategóriában versenyző google.(most már így írhatom, hogy).hu ellenében, de valamiért pl. a goliat.hu futtatásáért sem sajnálják az elektromosságot, a sávszélességet, stb. tehát valószínű, hogy zombikeresőt is megéri működtetni.

zombi.hu -- Tue, 11 Jul 2006 06:24:26 -0500 reply
már fejlesztik is... :-)

Re: zombi.hu --OldalGazda, Tue, 11 Jul 2006 08:46:23 -0500 reply
:-) tudod már, hogy mi lesz majd a zombi.hu-n?

Érdekes egyébként, hogy a google.hu jelenleg a google.com-ra irányít át. Vajon meddig marad ez így?

Andry -- Fri, 01 Sep 2006 18:02:36 -0500 reply
why does www.google.hu redirect you to www.google.ro ? :-"

google.ro -- Mon, 18 Sep 2006 07:27:45 -0500 reply
Veletlenul nem hdsnet elofizeto vagy? Azt a ceget Romaniaban jegyeztek be...

invertarster@gmail. com -- Wed, 03 Jan 2007 03:09:11 -0500 reply
Hát ez öröm végre, nagyon útálom a domain-szélhámosokat, akik visszaélnek az internet szabadságával.Én magam egyet megvettem, a másikkal még folyik a közdelem. Úgyhogy hajrá. (Ha lehet szóljatok a Spam központnak, hogy véletlenül küldtem el két cimet (SZEF stb) ezek nem spamok. K.und K.

... -- Sat, 28 Jun 2008 09:03:34 -0400 reply


Google
 

A webni.innen.hu nyugdíjba vonult, hozzászólások letiltva.